home       contact       harta site      english     

Titlul complet al propunerii si acronimul: Crearea unei baze de date georeferentiate in Podisul Sucevei prin monitorizarea pe imagini digitale a terenurilor degradate, ca suport decizional în reabilitarea ecologica (DEGRATER)   

Durata proiectului: septembrie 2007 - octombrie 2009
Aria tematica: III - Mediu
Planul National de Cercetare Dezvoltare Inovare II
Programul 4 - Parteneriate in Domenii Prioritare

Rezumatul propunerii:

In eforturile actuale de dezvoltare durabila si de folosire rationala a resurselor, preocuparile legate de conservarea solului se inscriu printre cele foarte importante, cel putin din perspectiva faptului ca solul reprezinta o resursa de productie importanta a hranei pentru om si animale.
Degradarea terenului, cu diversele ei forme (eroziuni produse de apa sau de vant, fenomene de deplasare, inmlastinare, saraturare sau degradari antropice) si cu diferitele ei intensitati, se inscrie intre cauzele ce pot diminua calitatile productive ale solului. Odata aparute insa, formele de degradare trebuiesc localizate si cunoscute cantitativ si calitativ pentru a aplica, acolo unde este depasit un anumit prag, cele mai adecvate tehnici de reabilitare ecologica.
Fata de inventarierile acestor terenuri facute pana acum pe zone restranse, sporadic, de obicei pentru unele forme de degradare izolate si de o intensitate accentuata, folosind mijloace si metodologii de cartare de diferite precizii si increderi, actualul proiect isi propune ca, pentru o zona geomorfologica mai intinsa (cea mai mare parte a Podisului Sucevei, cuprinsa intre raurile Siret si Moldova si granita de nord a tarii), sa dezvolte pentru separarea terenurilor degradate metodologii unitare, de mai mare randament si incredere, bazate pe imagini digitale ale terenului.
Astfel, intr-o prima ipostaza, se vor achizitiona pentru zone pe care le vom stabili ca fiind reprezentative pentru tipurile de degradare mentionate mai sus, imaginile digitale preluate in anii trecuti (2004 - 2005), cu ocazia intocmirii ortofotoplanurilor pe intreg teritoriul national (sistemul de identificare a parcelelor agricole LPIS - Land Parcel Identification System). Aceste imagini sunt georeferentiate, fiind disponibile atat la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti (ANCPI), cat si la reprezentantii din teritoriu (Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara, OCPI).
Pe ortofotoplanuri se vor contura, in conformitate cu insusirile imaginii (ton, textura), tipurile de degradare si se vor analiza apoi prin confruntarea cu terenul. Ne asteptam sa formam astfel chei de fotointerpretare, corelate cu situatii de degradare distincte, care sa fie un auxiliar pretios in identificarea tipurilor de degradare. Estimam ca, prin extrapolarea acestor observatii, se vor putea carta fenomenele de degradare vizibile pe ortofotoplanuri din intreaga zona de studiu.
O a doua abordare a problematicii se va face pornind de la imagini digitale ale terenului provenite din inregistrari satelitare de mare rezolutie spatiala. Astfel de produse prezinta cu siguranta avantaje fata de cele anterioare, dintre care putem mentiona preluarea imaginii in mai multe benzi spectrale (verde, albastru, rosu si infrarosu), care se pot compune pentru a gasi combinatii optime in vederea evidentierii fenomenelor studiate.
In acest context vom achizitiona in anul 2009 imagini satelitare pentru o zona pe care o vom stabili pe baza rezultatelor anterioare, vom analiza si delimita fenomenele de degradare a solului si vom verifica in teren rezultatele.
Intreaga zona cu imagini satelitare georeferentiate va fi suprapusa peste planurile de baza la scara 1:5.000, intocmite prin stereorestitutie pe baza zborurilor efectuate in jurul anului 1979. Pe planurile de baza scanate vom delimita formele de eroziune in adancime (ravene, formatiuni torentiale), putand astfel demara o analiza a evolutiei acestora in perioada 1979 – 2009. Baza de date georeferentiata astfel obtinuta reprezinta un suport pentru masurile tehnico – silviculturale specifice.
Elaborarea solutiilor tehnice pentru reabilitarea ecologica a perimetrelor de ameliorare contine activitati specifice de evaluare a riscurilor, a potentialului de redresare naturala si de reabilitare ecologica, alegerea solutiilor tehnice, proiectarea tehnologiilor de reconstructie, evaluarea sanselor de succes si a impactului ecologic si economic.

Relevanta propunerii:

Rezolvarea temei a fost conceputa in parteneriat cu unitati de invatamant superior, de cercetare si agenti economici.
Consideram ca obiectivul general al programului 4 – parteneriate in domeniile prioritare, de creare a unor tehnologii inovative pentru rezolvarea unor probleme complexe, este indeplinit, intrucat:
- problemele legate de degradarea terenurilor sunt de actualitate la noi;
- se propune o metoda noua, unitara, de cunoastere si cartare a fenomenelor de degradare a terenului, cu un grad inalt de generalizare. Aceasta metodologie are la baza imagini digitale ale terenului, care sunt produse relativ noi in studiul fenomenelor terestre;
- problema cartarii formelor de degradare in podisul Sucevei si crearea unei baze de date georeferentiate este complexa atat prin marimea teritoriului studiat, cat si prin intensitatea si diversitatea formelor de degradare (eroziune produsa de apa, deplasari de teren, saraturari, inmlastinari sau cu interventii antropice);
- tehnicile de reabilitare propuse pentru unele perimetre degradate largesc aria de activitate si complexitatea proiectului
Prin modul in care a fost conceput, proiectul raspunde si unor obiective derivate ale programului, cum ar fi:
- fundamentarea si dezvoltarea de tehnologii pentru conservarea, reconstructia si consolidarea diversitatii biologice si ecologice intrucat se cunoaste din literatura de specialitate ca acestea scad odata cu inrautatirea conditiilor de vegetatie, legate indisolubil de starea terenului si caracteristicile solului;
- dezvoltarea cunoasterii in domeniul amenajarii teritoriului in maniera durabila se realizeaza prin instrumentele de lucru folosite si metoda unitara folosita pentru zone extinse. Durabilitatea, perceputa ca si persistenta in timp, este data si de faptul ca baza de date, odata creata in format SIG (Sisteme Informatice Geografice), poate fi intretinuta pe termen lung prin completari adecvate legate de evolutia intr-un sens sau altul a uneia din formele de degradare.

Scopul proiectului propus este de a crea baze de date georeferentiate ale formelor de degradare a terenului, care sa se constituie in suport obiectiv in luarea deciziilor de interventie in activitatile de reabilitare ecologica la nivelul unei unitati teritorial administrative (comuna, consiliu judetean), directiilor agricole sau inspectoratelor teritoriale de regim silvic. Baza de date poate fi utila si in deciziile cu caracter profilactic, de prevenire a aparitiei sau mai ales a dezvoltarii unor fenomene de degradare. Prin parteneriatele formate s-a diversificat competenta participantilor, iar prin modul preconizat de diseminare a rezultatelor metoda poate fi cunoscuta, apreciata si utilizata si in alte zone.