home       contact       harta site     

              Prezentarea proiectului   

              Obiectivele propuse            

              Reteaua padurilor studiate   

              Parteneri implicati            

              Echipa proiectului            

              Publicatii. Manifestari   

              Galerie foto            

Localizare studiu: Izvoarele Nerei

Localizare

Rezervatia naturala Izvoarele Nerei este localizata pe versantul sudic al Masivului Semenic, in bazinul superior al bazinului Nera, afluent al Dunarii. Din punct de vedere administrativ, rezervatia este situata in raza comunei Bozovici, din judetul Caras Severin si este administrata de Ocolul Silvic Nera.
Rezervatia are o suprafata de 5253 ha (din care 487 ha zona tampon) si beneficiaza de circa 30 de ani de un regim de ocrotire integrala, fiind inclusa in Parcul National Semenic – Cheile Carasului. Ea este localizata in zona muntilor mijlocii, cu altitudini cuprinse intre 700 si 1400 m.
  Izvoarele Nerei

Geomorfologie
Relieful este constituit în marea majoritate din versanţi lungi cu înclinări diverse (pante mijlocii pana la mari), cu văi adânci, înguste specifice zonei de munte.

Geologie
Substraturile litologice sunt constituite din sisturi cristaline (micasisturi, sisturi sericitoase, amfibolite) foarte friabile.

Soluri
Solurile prezente sunt brune acide si brune eumezobazice, acide-slab acide, cu continut relativ ridicat in baze si regim hidric optimal.

Clima
Clima este de tip temperat, racoroasa pana la rece, umeda, caracterizata prin temperaturi medii anuale cuprise intre 3.5° si 7.3° C si precipitatii anuale cuprinse intre 1030-1040 mm.

Rezervatia Izvoarele Nerei adaposteste in special paduri virgine de fag de mare productivitate constituite din Fagus sylvatica ssp. Sylvatica dar si Fagus sylvatica ssp. moesiaca. Intr-o mai mica masura, in compozitie mai apare si paltinul de munte, ulmul de munte, frasinul, iar la altitudini mai mici carpenul.

inapoi pagina anterioara