Universitatea Stefan cel Mare Suceava


home       contact       harta site      english       




Obiectivul 1. Testarea raspunsului adultilor de Ips typographus la diverse combinatii de alfa-pinen, limonen si feromon sintetic agregativ;



Testarea raspunsului adultilor de Ips typographus la diverse combinatii de alfa-pinen, limonen si feromon sintetic agregativ (O1) presupune realizarea unor experimente de teren ce vor consta in testarea atractivitatii diverselor combinatii de monoterpene si feromon sintetic asupra gandacilor adulti de Ips typographus in conditiile in care feromonul sintetic este eliberat cu rata constanta iar combinatia de monoterpene cu rata variabila. In acest sens se vor derula minim trei experimente, individualizate prin rata de eliberare a dispenserilor feromonali. In fiecare experiment se vor testa minim cinci variante experimentale, departajate prin ratele de elibetare a combinatiilor de monoterpene (alfa-pinen si limonen), rata de eliberare a feromonilor fiind constanta. Fiecare experiment va vi repetat in cel putin doua suprafete. Fiecare set de variante (ce alcatuieste un bloc experimental) se va repeta de cel putin sase ori in cadrul unei suprafete experimentale. Dispenserii cu feromoni si monoterpene vor fi instalati in capcane de zbor tip aripa. Recoltarea materialului biologic capturat la capcane se va face la un interval de 3-4 zile. Cu ocazia fiecarei recoltari, dispenserii vor fi mutati cu un pas de la o capcana la alta, astfel incat fiecare varianta sa treaca cel putin o data prin pozitia fiecarei capcane dintr-un bloc experimenal. Efectuand aceasta operatie, reducem foarte mult influenta pozitiei capcanei asupra raspunsului gandacilor de Ips typographus.

Indeplinirea acestui obiectiv presupune si o serie de lucrari de laborator. Acestea constau in producerea si testarea dispenserilor necesari, atat a celor feromonali cat si a celor cu monoterpene. Dupa producerea lor, toti dispenserii vor fi testati in conditii cu climat controlat (camera climatica) la temperatura si umiditate constante (T=20°C, RH=50%).. Dupa testare, dispenserii functionali vor fi pastrati la rece, in pungi din folie de aluminiu inchise ermetic, pana in momentul utilizarii pe teren. Dupa finalizarea experimentelor, dispenserii recuperati vor fi din nou cantariti, pentru a stabili consumul de substante volatile. De asemenea, la laborator se va prelucra materialul biologic recoltat. Acesta va fi sortat si identificat, iar pentur loturi de 50 de gandaci din fiecare captura se va face identificarea sexului, prin disectie si analiza armaturilor genitate. Aceste operatiuni se pot face doar sub binocular.

Ipoteza de lucru in acest caz este aceea ca raspunsul gandacilor de Ips typographus aflati in zbor va creste in intensitate o data cu cresterea ratei de difuzare a monoterpenelor pana la un anumit nivel in cazul in care feromonul este eliberat cu rate mici, dincolo de care intensitatea raspunsului se va reduce. Atunci cand feromonul va fi eliberat cu rate mari, e de asteptat ca raspunsul gandacilor sa se reduca pe masura ce creste rata de eliberare a monoterpenelor. Rezultatul asteptat este identificarea unui efect sinergic sau poare repelent asupra raspunsului adultilor de Ips typographus la feromonul sintetic, a unora dintre combinatiile de monoterpene utilizate. De asemenea e de asteptat ca proportia femelelor sa scada pe masura ce creste intensitatea semnalului kairomonal.


| Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava - 2010
  SUVMOFIPS - Facultatea de Silvicultura