Universitatea Stefan cel Mare Suceava Facultatea de Silvicultura Suceava





 



Obiectivul principal al proiectului

Formularea unor direcții strategice privind gestionarea pădurilor, astfel încât la actualele servicii protective să se adauge și mai buna stocare a bioxidului de carbon.

Prima abordare de sus în jos a politicii forestiere, atât din punct de vedere metodologic cât și decizional. Având o bogată literatură și metode de analiză a datelor disponibile în inventarele forestiere, se pot estima efectele diverselor scenarii de gospodărire a pădurilor la nivel continental, făcând abstracție de diferențele dintre sistemele de gospodărire și tipurile naturale de pădure la nivel național.
Abordarea metodologică: utilizarea imaginilor satelitare MODIS la calibrarea unor modele de creștere a pădurii, pe baza datelor din inventarele forestiere naționale.

Provocarea de ordin metodologic: există foarte multe studii privind rolul pădurilor în stocarea CO­2, bazate pe evaluarea biomasei totale; există studii privind evaluarea productivității potențiale a pădurilor, pe baza imaginilor MODIS. Nu există un cadru metodologic care să pună cap la cap elementele de cunoaștere accesibile deja în literatură, astfel încât să se ajungă la formulări clare și univoce privind opțiunile de management forestier și rezultatele așteptate și probabile ale acestora.



Scenarii privind gestionarea pădurilor

  1. Adaptarea la schimbările climatice
  2. Conservarea biodiversității
  3. Producție maximă de bio-energie
  4. Rată maximă de substituire a materialelor energo-intensive și cu potențial ridicat de poluare
  5. Creșterea stocului de carbon în pădure și în produse lemnoase de folosință îndelungată și construcții.

Abordarea metodologica

Figura alaturata prezintă abordarea logică a proiectului. Calibrarea modelului de estimare a Productivității Potențiale Nete (PPN).



Provocarea principală a proiectului constă în nevoia de simplificare a datelor de intrare, dată fiind diversitatea foarte mare a pădurilor din spațiul european. Pentru pădurile României, au fost reținute în proiect doar următoarele tipuri natural fundamentale de pădure: molidișuri (parcurse cu tăieri rase sau progresive); amestecuri de fac cu rășinoase (parcurse cu tăieri progresive); făgete pure (parcurse cu tăieri progresive și lucrări de transformare spre grădinărit); șleauri de deal și de câmpie (tratate unitar, cu tăieri progresive), crânguri de salcâm și crânguri de salcie.

Scenariile plauzibile de gestionare multifuncțională a pădurilor României

Spre deosebire de celelalte țări partenere, în care ciclul de producție nu atinge 100 ani (cu câteva excepții) opțiunile de strategie forestieră a României sunt relativ reduse, datorită biodiversității ridicate a ecosistemelor forestiere.
Aspectele de politică forestieră ce derivă din scenariile proiectului au fost prezentate în raportarea pe anul 2013.

 



formit

2012 Suceava Forestry Faculty - formit                                                                                                   Site dezvoltat de dr. Ciprian Palaghianu