Universitatea Stefan cel Mare Suceava Facultatea de Silvicultura Suceava





 

Contextul cercetării

Culturile cu ciclu scurt de producție (SRF) oferă un important aport de biomasă pentru investitorii în domeniu (Guo & Zhang 2010). În NE României la ora actuală sunt instalate peste 800 Ha de culturi de acest gen (Dănilă 2015). SRF se bucură de suport prin politicile de mediu, în raport cu schimbările climatice și prevederile protocolului de la Kyoto de reducere a concentrației de CO2 în atmosferă (Oberthür & Ott 1999). O estimare precisă a producției de biomasă este necesară pentru planificarea sustenabilă a resurselor forestiere și pentru schimbului de energie în ecosisteme.

Utilizarea scanerului laser terestru (TLS) în estimarea producției de biomasă supraterană lemnoasă (AGWB) din culturi forestiere cu ciclu scurt (SRF) aduce un important salt tehnologic în rândul metodelor indirecte (ne-destructive). Tehnologia TLS se justifică atunci când metodele destructive devin dificile de implementat, iar ecuațiile alometrice nu furnizează informații precise (Coșofreț et al. 2018).

Principalul scop al proiectului este acela de a estima productivitatea de biomasă pe părți componente de arbore în culturi forestiere cu ciclu scurt de producție cu ajutorul tehnologiei TLS. Așadar, utilizarea TLS-lui în SRF poate avea următoarele consecințe:
- creșterea preciziei de estimare a biomasei lemnoase din SRF;
- eficientizarea timpului de estimare a biomasei pe părți componente de arbore;
- validarea ecuațiilor de biomasă pentru SRF în NE României;
- oferirea către industriei a unui instrument pragmatic de estimare a biomasei.
Demararea proiectului va contribui la îmbunătățirea cunoștințelor în domeniu culturilor hibride, la creșterea vizibilității directorului de proiect și a laboratoarelor de cercetare implicate din cadrul USV.

Obiectivul proiectului:
Obiectivul proiectului este evaluarea biomasei lemnoase supraterană (AGWB) din culturile de plop hibrid cu ciclu scurt de producție (SRF) utilizând scanerul laser terestru (TLS).


Rezultatele estimate

■ Creșterea preciziei pentru estimarea producției de biomasă lemnoasă în SRF;
■ Măsurători eficiente din punct de vedere al costurilor și timpului asupra biomasei lemnoase eșalonată pe părți componente de arbore; 
■ Ecuații alometrice actualizate pentru SRF instalate în NE României; 
■ Livrarea unui instrument solid pentru industrie în estimarea biomasei lemnoase în SRF.




FORCrops - Evaluarea directa a productivitatii de biomasa din culturile forestiere cu ciclul scurt de productie (SRF) cu scanerul laser terestru (TLS)
Site dezvoltat de dr. Ciprian Palaghianu