FEM4FOREST


Forests in Women’s Hands

Codul proiectului / Project ID - DTP3-500-1.2
Acronim / Acronym – Fem4Forest
Titlul / Title: Forests in Women’s Hands
Director de proiect /Project manager in Romania: Laura Bouriaud,
email: bouriaud@usv.ro, laura.bouriaud@usm.ro
Partener lider / Leading partner: Institutul de Silvicultură din Slovenia
Țări participante / Countries: Slovenia, Croația, Austria, Germania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, România, Republica Cehă, Bulgaria, Ucraina
Total buget proiect / Overrall project budget: 1.6 milioane €, proiect finanțat prin Programul Transnațional Dunăre
Perioada de desfășurare a proiectului / Time extent: 01.07.2020 – 31.12.2022


Descriere proiect/ Summary

Rezumatul proiectului:
Proiectul Fem4Forest identifică și analizează nevoile de inovare ale pieței forței de muncă și ale antreprenorilor forestieri și demonstrează transferabilitatea ideilor și a exemplelor de bune practici printr-o serie de acțiuni-pilot pe teritoriul regiunii Dunării pentru a împinge mai departe capacitatea actorilor de a câștiga un punct de sprijin în forța de muncă unde își inovează afacerile forestiere pentru a spori competitivitatea sectorului forestier pe piața europeană. Proiectul oferă o abordare inovativă de învățare nouă și bine adaptată, care va sprijini un rol mai activ al femeilor în sectorul forestier.
Prin urmare, scopul principal al Fem4Forest este de a consolida sectorul forestier la nivel local, regional și interregional, prin implicarea și capacitatea crescută a actorilor de sex feminin prin susținerea prezenței și competențelor lor egale pe piața din regiunea Dunării.
Conceptul general al proiectului Fem4Forest urmează un model interactiv de inovație, în care inovația este un rezultat al interacțiunilor actorilor din domeniul silvic, determinate de nevoile societății și ale pieței, de stadiul tehnicii științei și tehnologiei și de capacitățile organizaționale. Activitățile planificate sunt orientate spre cerere și vizează trei componente esențiale: incluziunea socială, egalitatea de gen și independența economică. Datorită abordării factorilor interesați, proiectul Fem4Forest are o implicare reală și puternică a grupurilor țintă care vor fi angajate în diverse activități pentru a-și exprima nevoile, ideile și de a ajuta la dezvoltarea proiectului .
Varietatea de opțiuni care există deja în diferite țări va fi analizată și prezentată prin studii comparative și prin selectarea exemplelor de bune practici. Se va stabili o nouă abordare inovatoare pentru învățarea reciprocă și mentorat. Modelul Fem4Forest (plan de acțiune bazat pe cerere, campanie de sensibilizare, program de mentorat și instruire) pentru integrarea femeilor va fi dezvoltat și testat în acțiuni pilot. Fem4Forest va contribui la o rată mai ridicată a ocupării forței de muncă în regiunea Dunării, inclusiv prin abordarea femeilor cu șomaj pe termen lung și pe termen lung în zonele rurale.
Fem4Forest – un proiect internațional pentru întărirea rolului femeilor în sectorul forestier.

Poster Proiect / Project poster

Summary:
Fem4Forest identifies and analyses the innovation needs of labour market and forest entrepreneurs and demonstrates the transferability of ideas and good practice examples (GPE) by a series of pilot actions within the Danube region (DR) territory to push forward the ability of women actors to gain a foothold in the workforce resp. innovate their forest business to boost the competitiveness of the forest based sector on the European market. The project offers new and well adapted innovative learning approach which will support a more active role of women in the forest sector.
Therefore, the main objective of Fem4Forest is to strengthen the forest sector at local, regional and interregional level trough increased involvement and ability of women actors by supporting their equal presence and competences at the market in DR. 
The overall Fem4Forest concept follows an interactive innovation model where innovation occurs as a result of multi-actor interactions driven by needs of society and market, state of the art of science and technology, and organizational capabilities. The planned activities are demand-driven and target three most crucial components: social inclusion, gender equality and economic independency. Due to multi-actor approach Fem4Forest has the genuine and strong involvement of target groups that will be engaged in various activities in order to voice their needs and co-create GPE.

The variety of options that already exist in different countries will be analysed and presented through benchmarking study and through the selection of GPE. A new innovative approach for learning from each other and mentoring will be established. Fem4Forest model (demand driven action plan, awareness raising campaign, mentoring and training programme) for integration of women will be developed and tested in pilot actions. Fem4Forest will contribution to a higher employment rate in the DR, also through tackling young and long-term unemployment women in rural areas.


Obiective / Objectives

Principalele obiective ale proiectului se vor axa pe:

  • identificarea femeilor cu carieră în silvicultură ca exemple de succes;
  • sprijinirea femeilor din sectorul forestier pentru creșterea oportunităților de muncă, a veniturilor și a posibilității de a intra pe piața muncii, precum și a egalității de șanse la angajare;
  • stimularea participării femeilor în antreprenoriatul sectorului forestier pentru o mai bună competitivitate a acestuia pe piețele internaționale.

The main objectives of the project will focus on:

  • identifying women with careers in forestry as examples of success;
  • supporting women in the forestry sector to increase employment opportunities, income and access to the labour market, as well as equal employment opportunities;
  • stimulating the participation of women in the entrepreneurship of the forestry sector for its better competitiveness on international markets.




Echipa de cercetare / Research Team

 

Laura BOURIAUD – director de proiect
Cătălina-Oana BARBU – membru în echipă
Ramona-Elena SCRIBAN – membru în echipă
Cosmin COȘOFREȚ – membru în echipă
Ioana DUDUMAN – membru în echipă
Mihaela BOBOC – membru în echipă

Laura BOURIAUD – project manager
Cătălina-Oana BARBU – project member
Ramona-Elena SCRIBAN – project member
Cosmin COȘOFREȚ – project member
Ioana DUDUMAN – project member
Mihaela BOBOC – project member

Rezultate / Results

Diseminarea rezultatelor - 2020

  • Comunicat de presă

Într-un fel, nu se potrivește - multe păduri sunt în mâinile femeilor, dar în majoritatea cazurilor bărbații sunt prezenți în diverse consilii de administrare ale grupurilor și comunităților de interes forestier.
Această disonanță a fost inițiată printr-un proiect oportun la nivel European de către Asociația Forstfrauen, prin Dagmar Karisch-Gierer și Asociația Forest din Styria. Proiectul Fem4Forest a început la 1 iulie 2020, în colaborare cu 10 țări partenere aflate de-a lungul fluviului Dunărea. Scopul acestei inițiative este de a sprijini proprietarii de păduri de sex feminin pentru creșterea oportunităților de muncă și a veniturilor rezultate din pădurea lor. Asociațiile Forstfrauen și Forest speră la utilizarea maximă a potențialului și la o viziune multilaterală a subiectelor și provocărilor cu care se confruntă femeile în silvicultură. Contribuția generală a proiectului constă în creșterea inovației și competitivității sectorului forestier, a regiunilor și a țărilor din regiunea Dunării.
Prin recunoașterea propriilor puncte forte și abilități și cu sprijinul unui program de mentorat și formare, femeile din silvicultură au abilitățile lor speciale. Creșterea încrederii în sine și a curajului ar trebui să implice mai mult femeile în gestionarea pădurilor. Deseori, angajații din organizațiile forestiere îndrăznesc să ocupe poziții superioare, cerându-le că se vor regăsi în viitor ca manageri în comunitățile forestiere , organizații și companii.
Având expertiză și competență în domeniul aspectelor legate de gen, asociația regională non-profit nowa din Graz se angajează să se ocupe de problemele legate de egalitatea dintre bărbați și femei, prin îndrumare și formare continuă.
Inițiativa educațională INA a Camerei Muncii în Agricultură din Styria și a Colegiului Agricol Grabnerhof susțin acest proiect, precum și compania Lieco care se ocupă cu comercializarea semințelor sau a puieților de specii forestiere, va asigura diseminarea rezultatelor proiectului la diferite niveluri.
După terminarea proiectului, silvicultura va avea modele pilot de succes care au fost dezvoltate și testate și care vor consolida durabil apartenența femeilor din sectorul forestier.

În data de 29 Octombrie 2020 a fost organizat prima conferință online a proiectului „Păduri în mâinile femeilor” organizat la Institutul Forestier din Slovenia (GIS). GIS este partenerul principal al proiectului Fem4Forest: Păduri în mâinile femeilor, în cadrul căruia a fost organizată și conferința. Conferința a fost susținută de partenerul principal, dr. Nike Krajnc de la Institutul Forestier din Slovenia (GIS), prin întâmpinarea tuturor proiectelor și a partenerilor asociați. Aceasta a prezentat structura proiectului, cu toate datele relevante ale proiectului, cum ar fi numărul de parteneri ai proiectului (14), obiectivele proiectului, metodologia și principalele rezultate. La sfârșitul prezentării sale, ea le-a adresat tuturor participanților două întrebări:

  • Sunteți de acord că rolul mai activ al femeii deschide ușa practicilor mai bune și a capacităților sporite ale sectorului forestier?
  • Sunteți de acord că ar trebui depuse mai multe eforturi pentru o mai bună integrare a femeilor în procesele decizionale?

Scopul conferinței a fost să se prezinte noua inițiativă Fem4Forest în regiunea Dunării, să se prezinte exemple de bune practici ale femeilor în silvicultură în UE și nu numai, să se promoveze integrarea în continuare a femeilor în silvicultură, să se înceapă discuții și să se stabilească o nouă rețea de părți interesate în sectorul forestier.
Am invitat la conferință experți forestieri, factorii de decizie și alte părți interesate din sectorul forestier din toate țările partenere ale proiectului Fem4Forest.
Conferința a fost de un mare succes, unde au participat 136 de invitați (88% femei, 12% bărbați) din 17 țări (Figura 1). Majoritatea reprezentanților erau din Slovenia, Ucraina și Austria. Dar am avut și câțiva reprezentanți de pe alte continente, nu doar din Europa, patru ascultători din America de Nord și unul din Africa. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost adresate o serie de întrebări, printre care:

Agenda evenimentului - Agenda (pdf)

  • Postări Facebook:

https://www.facebook.com/295570667152990/videos/333722411054846
https://www.facebook.com/USV.Silvicultura/posts/3511611412215550
https://www.facebook.com/USV.Silvicultura/posts/3506288816081143

Results and dissemination -2020

  • Press release

In a way, it does not fit - many forests are in the hands of women, but in most cases men are present in various boards of forest interest groups and communities.
This dissonance was initiated by a timely project at European level by the Forstfrauen Association, through Dagmar Karisch-Gierer and the Forest Association of Styria. The Fem4Forest project started on July 1, 2020, in collaboration with 10 partner countries along the Danube River. The aim of this initiative is to support female forest owners to increase employment opportunities and income from their forest. The Forstfrauen and Forest associations hope to make the most of their potential and to have a multilateral vision of the issues and challenges women face in forestry. The overall contribution of the project is to increase the innovation and competitiveness of the forestry sector, regions and countries in the Danube region.
By recognizing their own strengths and abilities and with the support of a mentoring and training program, women in forestry have their own special skills. Increasing self-confidence and courage should involve more women in forest management. Often, employees of forestry organizations dare to hold senior positions, asking them to find themselves in the future as managers in forestry communities, organizations and companies.
With expertise and expertise in gender issues, the Nowa regional non-profit association in Graz is committed to addressing gender equality issues through ongoing guidance and training.
The INA educational initiative of the Styrian Chamber of Agriculture and the Grabnerhof Agricultural College support this project, as well as the company Lieco, which deals with the marketing of seeds or seedlings of forest species, will ensure the dissemination of project results at different levels.
Upon completion of the project, forestry will have successful pilot models that have been developed and tested and that will sustainably strengthen the affiliation of women in the forestry sector.

On October 29, 2020, was organized an international web conference entitled "Forests in Women's Hands" at the Forestry Institute of Slovenia (GIS). GIS is the leading partner of the Fem4Forest: Forests in Women's Hands project, within which the conference was also organized. The conference was opened by the lead partner, Dr. Nike Krajnc from Slovenian Forestry Institute (GIS), by welcoming all projects and associated partners. Nike shortly presented an overview of the project structure naming all relevant project data such as the number of project partners (14), project objectives, methodology, and main outputs. At the end of her presentation, she asked all participants two questions:

  • Do you agree that the more active role of woman unlocks the door of better practices and increased capacities of the forest sector?
  • Do you agree that more efforts should be given for better integration of women into decision-making processes?

The purpose of the conference was to present the new Fem4Forest initiative in the Danube Region, to present examples of good practice of women in forestry in the EU and beyond, promote further integration of women in forestry and start talks and establish a new stakeholder network in the forestry sector.
We invited forestry experts, decision-makers and other stakeholders in the forestry sector from all partner countries of the Fem4Forest project to the conference.
The conference was very successful, we had as many as 136 participants (88% women, 12% men) from 17 countries (Figure 1). Most representatives were from Slovenia, Ukraine and Austria. But we also had a few representatives from other continents, not just from Europe (we had 4 listeners from North America and one from Africa).

Event's agenda - Agenda (pdf)

  • Facebook posts:

https://www.facebook.com/295570667152990/videos/333722411054846
https://www.facebook.com/USV.Silvicultura/posts/3511611412215550
https://www.facebook.com/USV.Silvicultura/posts/3506288816081143


Contact

Laura Bouriaud,
email: bouriaud@usv.ro, laura.bouriaud@usm.ro
Faculty of Forestry,
Stefan Cel Mare University (USV),
13 University Rd, Suceava 720229, Romania